Artroskopi

Artroskopi är en operation där man med speciella smala instrument, genom små hål i huden, kan se inuti i en led.

Vid operationen undersöker läkaren axelleden och det trånga rummet ovanför. Detta är vad man i vardagligt tal kallas för ”titthålsoperation”. 

Operationen går ut på att ta bort slemsäcken och sammanväxningarna och slipa bort den bentagg (osteofyt) som klämmer till muskelsenan (supraspinatus) och slemsäcken. 

Bedövning 
Vanligen opereras du under narkos. Operationen tar normalt 15-20 minuter. Innan operationen får du lokalbedövning i axeln vilket framförallt syftar till att minska smärtan efter operationen. 

Förband och stygn 
Du får ett inre och ett yttre förband. Det inre förbandet sitter närmast såret och ska inte tas bort. Det yttre är ett absorberings-förband som absorberar den blodtillblandade vätskan som sipprar ut ur såret. Låt helst det yttre förbandet sitta orört i några dagar. Är det yttre förbandet genomfuktigt och blodigt bör du byta detta tidigare. 

Tejpen som håller samman sårkanterna bör sitta på i minst en vecka. Efter ca 2-3 veckor är såren helt läkta.

Om såret inte är torrt, och det fortfarande rinner vätska ur såret efter 5 dagar, så ska du kontakta oss. 

Elektroniskt recept 
Det är viktigt att du berättar för operatören vilka mediciner du eventuellt inte tål. Inflammationen och svullnaden efter en operation dämpas av att du tar inflammationsdämpande tabletter. Du bör ta dessa mediciner under minst 10 dagar efter operationen. Det lindrar smärta och påskyndar rehabiliteringen. Har du problem med magsår eller om du är överkänslig mot Magnecyl (NSAID) eller andra inflammationsdämpande mediciner skall du inte ta Naproxen. 

Du får receptet elektroniskt via ”e-recept” och kan gå in på vilket apotek som helst för att lösa ut detta. Det är viktigt att du tar smärtstillande medicin innan du börjar få ont. I första hand bör du använda Naproxen som smärtstillande. Har du väldigt ont tar du både Naproxen och Morfin. Om du behöver ett nytt recept kontaktar du våra vårdkoordinatorer. 

Morfin är ett läkemedel som har god effekt på smärta men risk för tillvänjning. Du bör därför ta den så kort tid som möjligt efter operationen. Oftast räcker det med några dagar upptill en vecka. Du får inte köra bil om du tar denna medicin. 

Sjukskrivning
Sjukskrivningstiden är beroende av vilket sorts arbete du har och om höger eller vänster axel har opererats. Kontorsarbete går oftast bra att börja jobba deltid efter 2-3 veckor. Har du ett arbete med många tunga arbetsmoment kan det vara svårt att belasta axeln de första 3 månaderna. Behöver du en förlängning av sjukskrivningen kontaktar du våra vårdkoordinatorer.

Sjukgymnastik och egenträning 
Beställ tid hos din sjukgymnast i god tid före operationen. Immobilisering (att axeln hålls stilla) kan resultera i ökande smärtor och stelhet. Du skall inte använda mitella. Trots att du bara har små sår i huden, så är såret i axeln större. Du måste därför undvika tung belastning även om axeln känns normal. Sjukgymnastik och egenträning bör du komma igång med när såret är helt torrt (efter 1vecka.). Din sjukgymnast visar hur du kan träna själv. En bristande träning kan ge sammanväxningar och stelhet. Det finns inga strukturer i axelleden som kan skadas av att du tänjer själv, även om det ibland gör ont. I början är det viktigare att töja och tänja än att träna styrka. För mycket styrketräning kan resultera i att de muskelfästen som har tappat styrka före operationen kan börja gör ont på grund av överbelastning. Du får räkna med att rehabiliteringen efter operation kan ta minst 8 veckor, ofta längre.