Inför artroskopisk operation av en senskada

Bedövning 
Du opereras i narkos, dessutom erbjuds Du en lokal bedövningsform som kallas för axelblockad. Det innebär att man bedövar nerverna som går till axeln och även ner till armen. Bedövningen läggs av narkosläkaren och sitter i mellan 12-24 timmar, ibland lite längre. 

Fördelen är att Du blir smärtfri under tiden men Du får räkna med att inte ha kontroll på armens rörelser och ska ha en slynga runt halsen och armen. 

Efter operationen skall Du ta dina smärstillande mediciner som Du fått på recept enligt ordination även om Du inte har ont, för smärtan kommer smygande när bedövningen släpper. 

Förband och stygn 
Du får ett inre och ett yttre förband. Det inre förbandet sitter närmast såret och ska inte tas bort. Det yttre är ett absorberings-förband som absorberar den blodtillblandade vätskan som sipprar ut ur såret. Låt helst det yttre förbandet sitta orört i en vecka. Är det yttre förbandet genomfuktigt och blodigt bör Du byta detta tidigare. Efter ca 2-3 veckor är såren helt läkta.

Om såret inte är torrt och det fortfarande rinner vätska ur såret efter 5 dagar, så ska Du kontakta oss. 

Sjukskrivning
Sjukskrivningstiden är beroende av vilket sorts arbete Du har och om det är höger eller vänster axel som opererats. Kontorsarbete går ibland bra efter 4-8 veckor. Har Du ett arbete med många tunga arbetsmoment kan det vara svårt att belasta axeln de första 4 månaderna. Normalt blir Du sjukskriven 2-3 månader heltid och 1 månad halvtid efter operation. Behöver Du en förlängning av sjukskrivningen kontaktar du våra vårdkoordinatorer.